ANTWERPEN - UCB en Actelion hebben hun bestaande licentie-overeenkomst voor het geneesmiddel Zavesca vervangen. Daarbij wordt de vroegere licentie tussen Searle en Oxford Glyco Sciences - later tussen Pfizer en Celltech/UCB - overgedragen aan Actelion. Actelion betaalt aan UCB een niet nader genoemd bedrag, in ruil voor een eencijferige royalty op toekomstige verkopen van Zavesca.

Zavesca is een middel voor de behandeling van de Gaucher-ziekte. Door de overdracht van de licentie wordt Actelion volledig verantwoordelijk voor alle vroegere verplichtingen van UCB rond de productie en bevoorrading van Zavesca. Actelion zal alle klinische en preklinische activiteiten overnemen en zal het middel ook aanleveren aan Teva, de licentiehouder voor Zavesca in Israel.

Zavesca is in de EU, de VS, Canada, Israel en Zwitserland goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patienten die lijden aan milde tot matige Gaucher type 1 en voor wie ERT (enzyme replacement therapy) geen optie is. De ziekte van Gaucher is een zeldzame erfelijke stofwisselingsstoornis, en de meest voorkomende genetische ziekte bij joden van Oost-Europese afkomst.