Koersspelletjes interesseren UCB-topman Roch Doliveux niet
Foto: © JOHN THYS
Voor UCB-topman Roch Doliveux illustreren de resultaten van zijn farmagroep dat de geneesmiddelenproducent op de goede weg zit om groei te garanderen voor de lange termijn.

De winst van UCB ligt veel hoger dan uw prognose van goed een jaar geleden?

Ik verkies conservatieve schattingen.

Het is beter om uit te kunnen pakken met betere resultaten dan verwacht.De winstgroei heeft u niet verrast?

Neen. De stijging is te danken aan de groei van verkoop van de gespecialiseerde geneesmiddelen. Als ze goed zijn, dan wordt de kwaliteit van het middel met de jaren meer en meer erkend wat resulteert in een versnelling van de verkoop. Neem Keppra (een anti-epilepsiemiddel, red.): de omzetgroei versnelt jaar na jaar.

UCB heeft wel geprofiteerd van de verkoop van twee activiteiten die het niet langer als strategisch beschouwde.

De overname van Schwarz Pharma was de gebeurtenis van 2006 voor UCB. Was is het belang van deze overname?

De belangrijkste beslissing was zonder twijfel de overname van het Britse biotechbedrijf Celltech in 2004. Toen vond de grote gedaanteverwisseling van UCB plaats.

Schwarz Pharma is een grote overname, maar ze past wel in de uitvoering van de strategie die drie jaar geleden werd uitgestippeld. Die aanpak houdt in dat we UCB stap voor stap uitbouwen tot een farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en verkoop van geneesmiddelen voor de behandeling van zeer ernstige ziekten.Het dividend stijgt ondanks de sterke winstgroei met slechts 2,3 procent.

We willen tot elke prijs verrassingen vermijden. Het dividendbeleid van UCB is conservatief, maar onze bedoeling is de aandeelhouders die bereid zijn om voor lange tijd te investeren in UCB te blijven belonen voor hun vertrouwen. We zijn een bedrijf voor goede-huisvaderbeleggers.2007 wordt het jaar van de waarheid voor de pijnremmer Cimzia?

2005 en 2006 waren net zo zeer jaren van de waarheid. Momenteel gaat de aandacht naar het gebruik van het geneesmiddel tegen de ziekte van Crohn. Maar de behandeling van reumatoïde artritis is veel belangrijker voor de toekomst dan Cimzia.Beleggers en analisten kijken er momenteel toch heel anders tegenaan?

Voor wie op korte termijn op het UCB-aandeel wil spelen is het van belang te weten wanneer Cimzia in de VS groen licht krijgt als behandeling tegen de ziekte van Crohn. Maar wij laten ons niet beïnvloeden door de speculatie op het UCB-aandeel. Voor mij is het niet zo belangrijk dat het enkele weken of maanden meer of minder vergt vooraleer het geneesmiddel op de markt komt. Ik leg het accent op lange termijngroei. En iedereen kan vaststellen dat we stap voor stap vooruitgaan om een dergelijke groei te kunnen realiseren.Wat beschouwt uw als de meest veelbelovende geneesmiddelen?

Cimzia natuurlijk, maar er zijn nog twee andere belangrijke producten. Dat zijn Neupro voor de behandeling van de ziekte van Parkinson en Lacosamide, een pijnremmer voor diabetes- en epilepsiepatiënten. (pse)