België bevindt zich economisch gezien in het staartje van het Europese peloton.

Net als in Italië, Spanje, Portugal en Ierland is de economische toestand in België 'bijzonder negatief', zo meldt een persbericht van het Duitse onderzoeksinsitituut Ifo.

Daarin wordt een verdere verslechtering bekendgemaakt van de index die het economisch klimaat voor de eurozone meet. Die index staat nu op het laagste peil in vijftien jaar.

Het instituut zegt dat de economische activiteit in alle eurolanden de komende zes maanden zal vertragen. Maar in sommige landen is de situatie rooskleuriger dan in andere. Finland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland staan er relatief gunstig voor.

België bevindt zich in het gezelschap van landen die zwaar getroffen zijn door de kredietcrisis. Spanje en Ierland hebben hun vastgoedmarkt volledig zien inzakken. Ook Portugal en Italië staan er niet goed voor. Die vier landen vertoonden in het eerste kwartaal een zeer kleine groei of zelfs krimp. België groeide nog wel in de eerste drie maanden, maar heeft te kampen met een inflatie die hoger is dan in de meeste andere eurolanden.

Die inflatie is volgens het Ifo een van de belangrijkste oorzaken van de groeivertraging. Vooral omdat geld lenen daardoor duurder zal worden en de economische activiteit daardoor ontmoedigd wordt. Een licht herstel van de dollar, waardoor Europese bedrijven wat concurrentiëler worden, zal daar niet of nauwelijks tegenop wegen.

Opvallend is dat de index de toekomstige ontwikkeling van de economie negatiever inschat dan de huidige situatie. De 273 economen en analisten die door het Ifo werden geraadpleegd, zijn over de huidige toestand niet zo heel somber. De score ligt iets onder het peil dat al 'neutraal' wordt omschreven. Maar de toestand over zes maanden wordt bijzonder negatief ingeschat. De score is lager dan die in 1993, toen het vorige laagterecord werd gevestigd. Het is al het vierde achtereenvolgende kwartaal dat de index een negatieve waarde laat zien voor de toestand over zes maanden. (rmg)Blz. E1 Ergste moet nog komen.