Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) moet wegens geldgebrek de beloofde steun aan zo'n 300 bedrijven en onderzoekscentra uitstellen. Het gaat om ongeveer 60 miljoen euro. De geldnood van het IWT is onder meer het gevolg van de Vlaamse besparingsdrift.

Het innovatieagentschap heeft nu beslist de dossiers volgens prioriteit te behandelen, aldus de Concentrakranten en De Tijd. Steun aan sommige kmo's kan - voorlopig - doorlopen, net als eerste schijven voor opstartende projecten.

Maar het gros van de bedrijven moet wachten op de toegezegde steun. Hoelang is onduidelijk. De bedrijven reageren gemengd op het uitstel. Hun reacties variëren van "dramatisch" tot "voorlopig geen probleem", schrijft De Tijd.

Bij de universiteiten klinkt zwaardere kritiek. "We dreigen weg te zakken op de innovatieladder. Dat is problematisch." Ook de Vlaamse oppositie reageert bijzonder scherp.

"De regering zei in het voorjaar dat ze voldoende geld aan het IWT had gegeven. Maar dat blijkt nu niet het geval", zegt Lode Vereeck, de voorzitter van Lijst Dedecker. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig