EU-Hof: Sociale tarieven bevoordelen Belgacom
Foto: shutter stock
De Belgische regelgeving over de sociale tarieven in de telecomsector strookt niet met de Europese regels. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag geoordeeld. De regels zijn volgens de concurrentie voordelig voor Belgacom.

In België zijn telecomoperatoren verplicht sociale tarieven toe te passen voor klanten die het minder breed hebben. De operatoren die in verhouding meer sociale tarieven moeten toepassen, kunnen rekenen op compensaties van een speciaal fonds.

De Europese Commissie was het echter niet eens met de uitwerking van de regeling en trok naar het Europese Hof. Het Hof bevestigt nu dat er iets schort aan de berekeningsmethode voor de compensaties.

Het Hof acht het in strijd met de Europese regels dat bij de berekening van de nettokosten geen rekening wordt gehouden met de marktvoordelen die de sociale tarieven opleveren en dat de specifieke kenmerken van elke operator niet worden onderzocht.

Het arrest is nauw gelieerd met een zaak waarover het Belgisch Grondwettelijk Hof zich momenteel buigt. Daar betogen Base, Mobistar en andere concurrenten van Belgacom dat de berekeningsmethode voor de sociale tarieven discriminerend is en de oud-monopolist een onrechtmatig voordeel oplevert. Het Grondwettelijke Hof stelde daarover een prejudiciële vraag aan het Europese Hof.

Ook in deze zaak bevestigde het Hof woensdag dat de Europese regels zich verzetten tegen het feit dat de wetgever bij de berekening van de compensatieregeling geen rekening houdt met de specifieke situatie van elk van de ondernemingen op de markt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig