Co-voorzitter van Ecolo, Jean-Michel Javaux, verwonderde zich donderdag tegenover Belga over de speculaties die de N-VA uitte na de irratie van de PS over de houding van de partij. Javaux herhaalt dat zijn partij met Groen! bereid is om binnen een redelijke termijn over een staatshervorming, inclusief de herziening van de financieringswet, te onderhandelen.

De co-voorzitter van Ecolo vroeg zich af wat er achter de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever zit net op een ogenblik dat men onderhandelingen start om de verschillende partijen opnieuw te verzoenen.

 Javaux herinnerde er nog aan dat Ecolo ook aanvaard heeft dat de deelstaten zouden deelnemen aan de begrotingsinspanningen wat betekent dat deze ook inspanningen zullen moeten doen. Wat de timing van de werkzaamheden betreft, heeft hij zich weliswaar sceptische getoond over een termijn van vier weken, maar hij heeft zich ook geëngageerd opdat de besprekingen niet zouden aanslepen.

Men moet voluntaristisch aan de slag gaan, maar niet in een dynamiek van ultimatums stappen, die niet werkt, aldus nog Jean-Michel Javaux. Sinds twee maanden hebben Ecolo en Groen! op geen inspanning gekeken om een oplossing te vinden om een modern federaal evenwicht te vinden, voegde hij er nog aan toe. (JLS)