Debat over doodstraf in Japan herleeft
Foto: epa
In Japan zijn twee terdoodveroordeelden geëxecuteerd. Het waren de eerste executies in het land sinds de Democratische Partij van Japan (DPJ) aan de macht is sinds september 2009. De Japanse minister van Justitie wil een nieuw debat over de vraag of de doodstraf nog langer moet worden uitgevoerd.

Kazuo Shinozawa (59) werd in een gevangenis in Tokyo opgehangen. Hij was veroordeeld voor het in brand steken van een juwelier in 2000. Zes vrouwen waren hierbij omgekomen. Ook Hidenori Ogata (33) werd in Tokyo opgehangen. Hij wurgde in 2003 een vrouw en stak een man dood.

Japan is, evenals de Verenigde Staten, een van de weinige industrielanden waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd. In Japan zelf bestaat weinig weerstand tegen deze straf, maar het land wordt door internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en door de Japanse orde van advocaten om deze praktijk bekritiseerd.

Eerste executies sinds 2009

De laatste executies dateren van 28 juli 2009, toen de conservatieve Liberale Democratische Partij nog aan het roer stond. Sinds de DPJ aan de macht is gekomen, werden er geen executies meer uitgevoerd.

De partij heeft nooit officieel gezegd dat het de doodstraf zou afvoeren, maar de minister van Justitie Keiko Chiba, wiens handtekening nodig is voor de executies, had tot nog toe de boot afgehouden omwille van haar persoonlijke verzet tegen de doodstraf.

Getuige

Chiba was getuige van de executies en zei achteraf dat ze een nieuwe studiegroep in het leven wil roepen om het debat over de doodstraf aan te zwengelen.

'Ik was met mijn eigen ogen getuige van de executies en dat heeft me sterk aan het denken gezet over de doodstraf', zei ze op een persconferentie. Japanse media mogen de terechtstellingen niet verslaan, maar als het aan Chiba ligt gaat dat veranderen.

'Spelen met mensenlevens'

Amnesty betichtte de Japanse regering ervan met 'mensenlevens te spelen'. "Het is tegenstrijdig om iemand te executeren en tegelijk een publiek debat hierover op te starten. We zijn bang dat zo'n discussie de doodstraf alleen maar rechtvaardigt terwijl de regering doorgaat met het ten uitvoer leggen van terechtstellingen,' aldus de mensenrechtenorganistatie.

Veroordeelden kunnen in Japan jarenlang in de dodencel zitten. Terechtstellingen worden in het diepste geheim door middel van ophanging uitgevoerd. Gedetineerden weten niet wanneer het vonnis wordt uitgevoerd, terwijl advocaten en familie pas achteraf op de hoogte worden gesteld. Momenteel zitten in Japan nog 107 mensen in de dodencel.