Russische spionnen gebruiken nog steeds technieken uit koude oorlog
Anna Chapman werd opgepakt na een undercoveroperatie. Foto: photonews
In de Verenigde Staten zijn tien mensen opgepakt omdat ze gespioneerd zouden hebben voor Rusland. De Cypriotische politie pakte dinsdag een andere verdachte op.

De verdachten waren al jarenlang actief voor de Russische inlichtingendiensten, luidt het. Negen van de tien worden ook verdacht van witwaspraktijken. De tien zijn maandag voorgeleid bij  een federale rechter. Ze riskeren vijf jaar voor de spionage, twintig jaar voor het witwassen van geld.

In Cyprus pakte de politie dinsdagvoormiddag de 54-jarige Canadees Robert Christopher Metsos op. De man probeerde op de luchthaven van Larnaca een vlucht te nemen naar Boedapest. Metsos werd vrijgelaten na het betalen van een borg van 16.400 euro in afwachting van zijn uitlevering.

De verdachten werkten volgens de openbaar aanklager soms in koppels en deden het naar de buitenwereld voorkomen alsof ze getrouwd waren om als echtpaar beter in de Amerikaanse samenleving te kunnen doordringen. Ook maakten zij gebruik van Koude Oorlogtechnieken -onzichtbare inkt en gecodeerde radioberichten en gegevens- om niet op te vallen.

Infiltreren bij beleidsmakers

De tien vergaarden naar verluidt meer dan tien jaar lang informatie voor Rusland. Zij deden zich voor als onschuldige burgers, maar probeerden ondertussen in kringen van Amerikaanse beleidsmakers te infiltreren en informatie in te winnen over Amerikaans wapentuig, diplomatieke strategieën en politieke ontwikkelingen. Een elfde persoon -een man die ervan beschuldigd wordt de spionnen van geld te hebben voorzien- is nog voortvluchtig.

De FBI zei een bericht te hebben onderschept van het Moskou Centrum, het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendienst SVR. In het bericht, gericht tot twee van de verdachten, stond hun missie beschreven als het 'zoeken en ontwikkelen van banden met diplomatenkringen in de VS'. Uit andere onderschepte boodschappen bleek dat ze informatie moesten vergaren over een breed spectrum aan onderwerpen, zoals nucleaire wapens, het Amerikaanse standpunt inzake wapenbeperking, Iran, geruchten binnen het Witte Huis, de leiding van de CIA, de laatste presidentsverkiezingen, het Congres en politieke partijen.

Anna Chapman

De verdachten gebruikten een hightech communicatiesysteem: door middel van een draadloze verbinding tussen laptops konden ze op korte afstand ongezien informatie aan elkaar overdragen -een moderne variant van het op een specifieke plek achterlaten van een koffertje.

FBI-agenten deden zich zaterdag voor als Russische agenten en ontmoetten in die hoedanigheid in Washington en New York twee verdachten, Anna Chapman en Michail Semenko. Een andere verdachte, een in Peru geboren vrouw, werkte als verslaggever en redacteur voor een prominente Spaanstalige krant in New York. Zij zou in 2000 door de FBI zijn gefilmd toen zij in Latijns-Amerika contact had met een Russische hoogwaardigheidsbekleder.

Medvedev

De spionagezaak komt aan het licht op een moment dat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev proberen de banden tussen beide grootmachten aan te halen. De twee leiders ontmoetten elkaar vorige week in Washington, nadat Medvedev een bezoek had gebracht aan Silicon Valley in Californië. Beiden deden afgelopen weekeinde bovendien de vergaderingen van de G8 en de G20 in Canada aan.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken reageerde op de arrestaties met de mededeling dat de Amerikaanse verklaring over de zaak wordt bestudeerd. Volgens een woordvoerder is de informatie die het ministerie heeft ontvangen 'tegenstrijdig', maar hij weidde niet verder uit.