G8 beloven geld voor moeders en kinderen in derde wereld
Stephen Harper Foto: ap
De leiders van de acht rijkste industrielanden hebben op de G8-top in Canada 7,3 miljard dollar (5,9 miljard euro) beloofd om kindersterfte en sterfte in het kraambed te reduceren. Dat heeft de Canadese premier Stephen Harper aangekondigd.

De leiders van de G8 beloven 5 miljard dollar. De overige sommen komen van landen als Nieuw Zeeland, Noorwegen en organisaties als de Bill and Melinda Gates Foundation.

Verschillende hulporganisaties zijn ontevreden met de aankondiging. De G8 kwam in het verleden immers niet altijd zijn beloftes na en internationale organisaties zijn op zoek naar 24 miljard dollar om de gezondheid van zuigelingen en jonge moeders in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Harper gaf toe dat de economische crisis een rol speelt in de beslissingen van de G8. Hij verzekerde wel dat het om nieuwe fondsen gaat en niet om een verschuiving van budgetten. 

In de Canadese stad Toronto komen vandaag ook de G20 bijeen, de vergadering van de rijke industrielanden en groeilanden met onder meer India, China en Brazilië.

Cameron en Medvedev willen relatie verbeteren

De Britse premier David Cameron en de Russische president Dmitri Medvedev hebben in de wandelgangen van de G8-top afgesproken de betrekkingen tussen hun twee landen te verbeteren.

'Wij zijn het erover eens dat onze bilaterale betrekkingen persoonlijke aandacht van de leiders vereisen, zowel in economische als andere kwesties en wij zijn vastbesloten ze productiever en intenser te maken', zei Medvedev.

De betrekkingen tussen Londen en Moskou zijn de laatste jaren stroef geworden door onder meer de vergiftiging van ex-KGB-spion Alexander Litvinenko in Londen en de verbanning van directieleden van de Russische joint venture van het Britse olieconcern BP.

De vorige maand als premier van een coalitieregering aangetreden Cameron zei dat er nu gelegenheid is de bilaterale relatie een nieuwe impuls te geven.