MOSKOU - Een brand in een verpleeghuis in het zuiden van Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan zeker 63 mensen het even gekost. Volgens de autoriteiten negeerde een nachtwaker tot twee keer toe een brandalarm. Bovendien kostte het de brandweer bijna een uur om het tehuis staat te bereiken. Het dorp waar het tehuis staat, Kamisjevatskaja, heeft geen eigen brandweerkazerne meer.
De nachtwaker, die zich op het terrein van het verpleeghuis bevond, kwam pas in actie toen het brandalarm voor de derde keer afging en hij vlammen zag, zei een woordvoerster van het ministerie van Noodsituaties. Bovendien zaten de personeelsleden van het tehuis, drie verpleeghulpen en een verpleegkundige, niet op hun post, waardoor het geruime tijd duurde voor sleutels gevonden waren en de nooduitgang geopend werd en de evacuatie van bewoners langzaam op gang kwam, aldus de woordvoerster.

Volgens het persbureau ITAR-Tass kwamen de meeste slachtoffers om het leven doordat ze rook binnenkregen. Een van de doden zou de verpleegkundige zijn, aldus de televisiezender NTV. Alle overlevenden raakten gewond.

De oorzaak van de brand was niet direct duidelijk. De autoriteiten sluiten brandstichting noch kortsluiting uit.

Volgens de verantwoordelijke van de minister bevoegd voor Noodsituaties, werd de brandweer omstreeks 1 uur lokale tijd verwittigd. Brandweerlui kwamen pas een uur na de eerste melding aan op de plaats van de brand. De kazerne lag 50 kilometer ver van het bejaardenhuis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig