Uittredend staatshoofd Wade behaalde de absolute meerderheid in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Senegal.

Uit voorlopige resultaten blijkt dat de 80-jarige president 55,7 % van de stemmen haalt. Deze resultaten werden door de departementscommissies gepubliceerd op basis van 3,35 miljoen uitgebrachte stemmen op een totaal van 4,9 miljoen ingeschreven kiezers.

De nationale commissie die de regionale resultaten verzamelt, valideert momenteel de stemmen en zal ze vrijdag officieel publiceren. Vervolgens zullen ze naar de grondwettelijke raad worden overgebracht waar eventuele geschillen worden onderzocht.

De socialistische partij die aan de macht was tot 2000, betwijfelt de resultaten en beweert dat er fraude in het spel is. ,We zullen de resultaten niet aanvaarden. We komen tot het besluit dat we hebben meegewerkt aan de meest vervalste verkiezingen sinds de onafhankelijkheid van Senegal'', verklaarde de woordvoerder van de socialistische kandidaat Ousmane Tanor Dieng. Dieng strijdt met zo'n 20% van de stemmen zij aan zij voor de tweede plaats met ex-premier Idrissa Seck, een voormalig medewerker van president Wade die uit gratie raakte en in de oppositie belandde.