Het order dat de Waalse openbaarvervoersmaatschappij TEC heeft geplaatst bij busbouwer VDL Jonckheere in Roeselare, voor de bouw van 217 bussen, bedraagt zo’n 45 miljoen euro. Dat maakte een woordvoerder van de TEC donderdag bekend.

De bestelling kadert in de vernieuwing van het wagenpark van de TEC. ‘De laatste vijf jaar, hebben we al een duizendtal bussen vervangen op een totaal van 1.761 bussen’, aldus woordvoerder Stéphane Thiery. ‘Deze bestelling was ook nodig gezien het groeiend aantal reizigers’. Het voorbije jaar zag de TEC het passagiersaantal met 8,2 pct .

De bussen worden de volgende drie jaar gebouwd. In 2010 worden 28 voertuigen afgeleverd, in 2011 123 stuks en in 2012 de laatste 66 bussen. "Samen met andere orders, onder meer voor de Jamaicaanse busmaatschappij JUTC, zal de productie dit jaar op volle capaciteit draaien", aldus een woordvoerster van VDL Bus & Coach.

Het order kwam er na een openbare aanbesteding. In 2008 bestelde de TEC ook al eens 125 bussen bij VDL. De TEC koos voor 217 bussen van het type Citea CLF met een lengte van 12 meter. "De voertuigen zijn voorzien van een schone Euro 5 motor en een EEV-uitlaatfilter, waardoor de uitstoot van CO2 en fijn stof fors wordt beperkt", staat in de mededeling. De Citea-bussen beschikken ook over "een hoge moduleerbaarheid, compacte afmetingen en een grote wendbaarheid. De bussen zijn uitgevoerd met drie dubbele instapdeuren en 26+1 zitplaatsen, naast 72 staanplaatsen." De bussen zullen worden ingezet in Charleroi, Namen-Luxemburg, Luik-Verviers en Henegouwen.