1 officier voor 3 soldaten
Foto: rr
Voor elke gewone soldaat zonder graad telt het Belgisch leger minstens één kapitein-commandant en acht adjudanten in zijn rangen.

Per 3 soldaten is er 1 officier, om hen te commanderen. Die wanverhouding is het gevolg van de massale aanwervingen in de jaren 70 en 80, zegt de militaire vakbond ACMP woensdag in Het Laatste Nieuws.

Onder de 35.668 manschappen die op 1 januari 2010 deel uitmaakten van het leger zijn er amper 1.140 gewone soldaten zonder graad. Na één jaar dienst worden zij weliswaar al bevorderd tot 1ste soldaat, maar ook daarvan telt onze krijgsmacht er amper 1.881.

Alles samen heeft Defensie 15.767 'boefers' in dienst tot en met de graad 1ste korporaal-chef. Daartegenover staat een heus legertje van 19.901 onderofficieren en officieren. Dat betekent dat 56 procent van de Belgische militairen minstens de rang van sergeant heeft.

Vooral het hoge aantal onderofficieren springt in het oog. Ze zijn met 15.321, of bijna met evenveel als de soldaten die ze moeten commanderen. En dan zijn er nog 4.580 officieren, met 36 generaals aan de top.

"Een Mexicaans leger zou ik het niet noemen", zegt professor Luc De Vos van de Koninklijke Militaire School en de K.U.Leuven. "We hebben niet meer officieren dan pakweg Groot-Brittannië. We zijn vooral een leger van adjudanten en sergeanten."