Windmolens in zee zullen verbruikers meer dan 100 miljoen kosten
Foto: pol de wilde
De jaarlijkse kosten van de groenestroomcertificaten verbonden aan het eerste actieve windmolenpark in zee, voor de kust van Oostende, zullen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro voor de verbruikers.

Dat blijkt uit een studie van de Creg, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, die La Libre Belgique dinsdag publiceert.

De totale jaarlijkse kost wordt geschat op 108,25 miljoen euro. Dat raming is gebaseerd op de kosten voor de groenestroomcertificaten, bijkomende kabels in zee en de nodige aansluitingen, en voor de spreiding van de productie, die de netwerkbeheerder (Elia, GRT) moet betalen.

De grootste kost, die van de groenestroomcertificaten, wordt geschat op 100 miljoen euro tegenover 7 miljoen euro voor spreiding van de productie. De schatting van de Creg houdt alleen rekening met het eerste, al actieve windmolenpark in zee, dat van het consortium C-Power voor de kust van Oostende.

Tegen 2018 zouden zes bijkomende windmolenparken operationeel zijn voor de Belgische kust. De rekening voor groenestroomcertificaten dreigt dus nog fiks op te lopen voor Elia. Als er niets verandert, zal de verbruiker opdraaien voor die kosten, oordeelt de Creg.