BRUSSEL - PS-voorzitter Elio Di Rupo vindt dat de voordelen van het Belgische federale model nog niet voldoende gebruikt zijn. Hij meent dat de regionale verschillen op het vlak van de werkgelegenheid opgelost kunnen worden binnen het federale kader. ,,Een institutioneel status quo staat niet gelijk met immobilisme'', zei hij zondag op een partijcongres in Gembloux.
Volgens Di Rupo is de vraag vanuit Vlaanderen om de gezondheidszorg vanwege de transfers te regionaliseren zonder voorwerp geworden, ,,na vier jaar goed socialistisch beleid''. De discussie rond het werkgelegenheidsbeleid moet volgens hem op dezelfde manier worden aangepakt.

De PS lanceerde op het congres een aantal thema's voor de ''ateliers'' die de partij zal inrichten en waarover de burgers hun mening kwijt zullen kunnen, met het oog op het verkiezingsprogramma van de PS. Enkele van die thema's zijn ''de toekomst van het land'', ''de gezondheid van de planeet'', ''bestaanszekerheid'' en ''diensten van algemeen belang''.

In de marge van het congres zei Di Rupo ook nog dat hij in oktober kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter.