MADRID - Een dag na de autobomaanslag door de Baskische afscheidingsbeweging ETA op de luchthaven van Madrid hebben duizenden Spanjaarden geprotesteerd tegen terreur. Bij de aanslag vielen twee doden.
In heel Spanje kwamen mensen zondag op straat voor een stille manifestatie. In het centrum van Madrid demonstreerden honderden slachtoffers van terreur ook tegen de regering. Ze eisten het ontslag van premier Zapatero. Hij had de ETA geen vredesoverleg mogen aanbieden en moet nu elke dialoog met de ETA afbreken, scandeerden ze.

Twee doden

De regering in Quito heeft de dood van twee Ecuadoranen bij de aanslag bevestigd. Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een mededeling in die zin van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gekregen

De ETA zou volgens de speurders 500 tot 800 kilogram springstof gebruikt hebben. Het is daarmee een van de zwaarste bommen die ooit door de afscheidingsbeweging is gebruikt. Bij de aanslag raakten 26 mensen lichtgewond. De brandweer zet bij zijn zoekactie groot materieel in. Er moet rond de 40.000 ton puin geruimd worden, luidt het. De bergingswerkzaamheden kunnen nog dagen duren.