Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) neemt contact op met zijn collega van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) om te bekijken of informatie over foliumzuur opgenomen kan worden in de seksuele voorlichting op school. Het innemen van foliumzuur is erg belangrijk voor het voorkomen van geboortes van baby's met ernstige neurale afwijkingen.

Uit studies is gebleken dat het innemen van foliumzuur vóór de bevruchting en tijdens de eerste weken van de zwangerschap de kans op een baby met een open rug of waterhoofd met 70 procent verkleint. In Vlaanderen worden jaarlijks ongeveer 120 kinderen met een dergelijke afwijking geboren.

Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) gaf in de bevoegde commissie aan dat verschillende Europese landen, waaronder Nederland, preventieve maatregelen genomen hebben om het gebruik van foliumzuur aan te moedigen. In Vlaanderen bleven dergelijke initiatieven tot nog toe uit.

Minister Vandeurzen benadrukte dat hij preventie erg belangrijk vindt. Om het belang van foliumzuur op grote schaal te verspreiden, zal hij samen met zijn onderwijscollega Smet bekijken of het opgenomen kan worden in het lessenpakket seksuele voorlichting op school. Daarnaast zet hij in op een actieve sensibilisering via de eerstelijnsgezondheidszorg (huisartsen, gynaecologen...).

Het aanvoeren van voedingssupplementen en het verrijken van voeding met foliumzuur, zoals al in de VS gebeurt met onder meer ontbijtgranen, zijn federale bevoegdheden van minister Laurette Onkelinx. Vandeurzen zal erop toezien dat het federale niveau het dossier opvolgt. (EYI)