Buitenlandse prostituees die in België werken, zijn vooral van Franse afkomst. Daarmee gaat ons land in tegen de Europese trend, waarbij Roemeense meisjes de Russen van de troon hebben gestoten. Hier blijken de meeste meisjes afkomstig uit onze buurlanden of Afrika, zo blijkt uit een studie van Tampep, een Europese organisatie die het prostitutiemilieu in de gaten houdt.

Zowat 53 procent van de vrouwen die werken in het Belgische prostitutiemilieu, heeft een buitenlandse nationaliteit. De buitenlandse meisjes komen vooral uit onze buurlanden (26 procent). Topland is Frankrijk.

"Sinds een aantal jaar treedt de Franse overheid bijzonder repressief op tegen straatprostitutie en tippelen", legt Isabelle Jaramillo van Tampep uit. "Daarom zijn veel meisjes uitgeweken naar België. Ze werken vooral in Brussel, maar ook in de Waalse steden. Velen van hen werken privé."

In de rest van Europa zijn buitenlandse prostituees vooral van Centraal-Europese afkomst, waar ze binnen uitgebreide netwerken circuleren. Niet langer Rusland maar Roemenië is het belangrijkste aanleverland voor de Europese prostitutiemarkt. Zo'n 70 procent van de migranten in de prostitutie is afkomstig uit Centraal- en Oost-Europa, met inbegrip van de Baltische staten. (NAJ)