De Vlaams-Brabantse afdeling van werkgeversorganisatie Voka zet bedrijven die actief zijn op de luchthaven van Zaventem aan om een mogelijke toekomstige staking op de luchthaven te breken. Dat bericht De Morgen donderdag. De bedrijven zou een strategie aangeboden worden om "een staking bij de handlers tegen te gaan, dan wel te breken".

De betrokken bedrijven vergaderen donderdag over hun strategie. De vakbonden reageren geschokt. De opmerkelijke demarche van Voka kan ook een nationale impact hebben aangezien ze niet van aard is om het vastgelopen sociaal overleg te ontdooien.

Achtergrond van de stakingshetze is het sociale conflict bij de bagageafhandelaars Aviapartner en Flightcare, die actief zijn op de luchthaven van Zaventem. De bonden bij beide bedrijven dienden een stakingsaanzegging in omdat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) overweegt om, op vraag van de luchtvaartmaatschappijen, een derde handler toe te laten op de luchthaven.

Een studie van de Universiteit Antwerpen moet de beslissing, die een van de komende dagen of weken zou vallen, ondersteunen. (NAJ)