Er zijn dit jaar veel meer overlijdens dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is te wijten aan de extreme koude en het hoge aantal zelfdodingen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

De uitvaartsector kan het werk amper bijhouden. "Sinds begin december is het heel druk", zegt Bruno Quirijnen, begrafenisondernemer in Brasschaat.

"Terwijl ik vorig jaar rond deze periode twintig overlijdens had, zijn er dat nu dertig. Een stijging met 50 procent." Andere begrafenisondernemers bevestigen de trend. "In januari en februari is het sowieso druk, maar nu hebben we toch 30 procent meer overlijdens dan andere jaren", zegt Freddy Gyselinck uit Temse. De Turnhoutse begrafenisondernemer Marc Van Waelderen schat de stijging op 40 procent.

Uitvaartspecialist Dela ziet twee verklaringen. "Er is de extreme koude van de afgelopen weken", zegt woordvoerster Marysia Kluppels. "Dat maakt mensen die verzwakt zijn door ouderdom of ziekte, veel kwetsbaarder. Daarnaast zien we ook een toename van het aantal zelfdodingen. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging met 20 procent." (VRW)