In een boek waarin hij een blauwdruk neerzet om de Republikeinse Partij te laten heropleven, heeft haar voorzitter Michael Steele een eenvoudige verklaring gegeven voor het feit dat de Grand Ole Party (GOP) sinds het tijdperk Reagan dikwijls voeling heeft verloren met de gemiddelde Amerikaan: "Wij hebben het verknald", zo meldt de krant New York Times dinsdag. Die "we" slaat ook op de twee laatste Republikeinse presidenten en de laatste Republikeinse kandidaat-president.

Veel aandacht in het boek gaat naar de alledaags kritiek van de GOP op het beleid van Obama en "links". Om vertrouwen terug te winnen bij de kiezer, moeten de Republikeinen de "heerschappij van de vergissing" in zo'n beleid in de verf zetten, met inbegrip van de schade dat dit veroorzaakt, en tegelijk de eigen oplossingen naar voren schuiven.

Maar Steele heeft ook "verrassend" directe of indirecte kritiek op de twee presidenten Bush. Bush sr krijgt ervan langs omdat hij twee jaar na het vertrek van Reagan de belastingen heeft verhoogd (terwijl de partijvoorzitter volgens de krant eraan voorbij gaat dat "The Great Communicator" de belastingen ook heeft opgetrokken).

Zijn zoon heeft tijdens de eerste vijf jaar van zijn ambt geen hogere uitgaven met een veto tegengehouden, waardoor Bush en Republikeinse parlementsleden in het algemeen het tegendeel hebben gedaan dan de staat "ontvetten" Verstoken van de kritiek en zelfs enige vermelding in het boek blijft evenwel de vroegere gouverneur van Alaska, Sarah Palin, alias de runningmate van senator John McCain tijdens diens jongste gooi naar het Witte Huis. (OSN)