Airbus-topman dreigt stekker uit A400M-project te trekken
Foto: rr
De Europese vliegtuigbouwer Airbus dreigt ermee om de ontwikkeling van het nieuwe militaire toestel A400M stop te zetten.

Topman Thomas Enders uitte die dreiging dinsdag in de Duitse versie van de Financial Times. Aanleiding is het feit dat het kostenplaatje voor de ontwikkeling van het toestel alsmaar verder wordt overschreden, met intussen al 11,3 miljard euro.

Een woordvoerder van Airbus bevestigde aan het persagentschap Bloomberg dat de kosten dermate oplopen dat aan de regeringen die een bestelling hebben geplaatst voor de A400M, zal gevraagd worden om voor de extra kosten op te draaien. Ook België neemt deel aan het programma van de A400M.

Volgens Enders in de Financial Times krijgen de regeringen tot eind januari de tijd om tot een akkoord te komen, zoniet wordt het hele project afgeblazen. De kans daarop zou fifty-fifty zijn. "De honderd A400M-ingenieurs zouden vanaf februari kunnen ingeschakeld worden voor de nieuwe A350", luidt het in de krant.

De A400M is niet alleen belangrijk voor de Europese defensie, maar ook voor de werkgelegenheid. Maar liefst 40.000 mensen in Europa werken aan de ontwikkeling van het toestel. Volgens het Duitse persagentschap dpa is er onenigheid tussen de twee grootste partners van het project: Frankrijk en Duitsland. Fransman Louis Gallois van moedermaatschappij EADS zou bereid zijn om een compromis te vinden, terwijl de Duitser Thomas Enders zich harder opstelt.