Chinese dissident Liu Xiaobo veroordeeld tot 11 jaar cel
Foto: afp
De Chinese dissident Liu Xiaobo, een van de boegbeelden van de democratische beweging die in 1989 op het Tiananmenplein werd neergeslagen, is vrijdag veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf wegens 'ondermijning' van de Chinese staat. Mensenrechtenorganisaties hebben verontrust gereageerd op de veroordeling. De Verenigde Staten hebben zijn onmiddellijke vrijlating geëist.

Liu (53) werd al meer dan een jaar vastgehouden. Hij is een van de 300 ondertekenaars van Charta 08, een petitie waarin wordt opgeroepen tot democratische hervormingen in China.

Op 8 december 2008 werd hij samen met meerdere andere dissidenten opgepakt tijdens hun voorbereidingen op de viering van de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens.

‘Extreem zware straf’

‘Dit gaat in tegen de tendens van de voorbije tien jaren om minder zware straffen uit te spreken voor ondermijning van het staatsgezag. Dit is een extreem zware straf, een politieke berekening op het het hoogste niveau’, reageerde Nicholas Bequelin van Human Rights Watch vanuit Hong Kong.

‘De communistische partij kon Charta 08 niet onbeantwoord laten. Liu Xiaobo is een zondebok die is opgeofferd om een signaal te geven’, zo meent Bequelin. Amnesty International toont zich in een mededeling ongerust over het lot van de overige ondertekenaars van Charta 08 en voorvechters van de vrijheid van meningsuiting in China.

VS eist vrijlating

Ook de Verenigde Staten tonen zich ‘ongerust’ over de veroordeling. ‘Wij roepen de Chinese overheid op om hem onmiddellijk vrij te laten’, zo verklaarde functionaris Gregory May van de Amerikaanse ambassade in Peking aan de journalisten die zich buiten het gerechtsgebouw in de Chinese hoofdstad hadden verzameld.