Danny Stam en Peter Schep hebben als wielerkoppel hun eerste zesdaagse op hun naam geschreven. Het Nederlandse duo won zaterdagavond de Zesdaagse van Amsterdam. Het was pas de tweede zesdaagse die Stam en Schep samen reden.
Danny Stam vormt normaal een koppel met Robert Slippens, maar die kwam eind augustus zwaar ten val in de Schaal Sels. Hij liep daarbij tien gebroken ribben, een geperforeerde long en een gebroken sleutelbeen op. Stam en Schep verdrongen door een geslaagde aanval in het laatste onderdeel de Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli van de eerste plaats.

Ze namen in hun geslaagde poging om een ronde voorsprong te nemen de Spanjaarden Juan Llaneras en Isaac Galvez in hun kielzog mee. De Spanjaarden waren door hun mindere puntentotaal geen bedreiging voor de eindzege.

De slotdag werd ontsierd door een valpartij van de Duitser Robert Bartko en de Italiaan Marco Villa in de koppelkoers halverwege de avond. Beide renners konden de zesdaagse niet maken. Villa werd met een hersenschudding afgevoerd naar het ziekenhuis. De Italiaan reed op dat moment aan de leiding met zijn Belgische teamgenoot Iljo Keisse.

Die zette de zesdaagse voort met de Duitser Andreas Beikirch, de partner van Bartko. Het nieuwe duo werd uiteindelijk nog 4e, op één ronde van de winnaars. Dimitri De Fauw en Wouter Van Mechelen werden 9e (op 12 deelnemers), op 19 ronden van de leiders. (VDD)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig