Pierre-Dominique Schmidt, voormalig ambassadeur van België in Frankrijk, is dinsdag door de correctionele rechtbank van Parijs tot drie maanden cel met uitstel veroordeeld. Schmidt moest zich verantwoorden voor het rijden onder invloed van stimulerende middelen en het negeren van politiebevelen. De 51-jarige, die volgens zijn advocaat zwaar ziek is, was niet in de rechtszaal aanwezig.

Schmidt werd tevens veroordeeld tot betaling van één symbolische euro schadevergoeding aan het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich burgerlijke partij had gesteld wegens "schade aan het imago en reputatie van de staat België".

De feiten dateren van 26 mei 2008. Toen gaf Schmidt in hartje Parijs geen gevolg aan het politiebevel voor een controle. Voorts bleek de man zonder gordel te rijden, op een voor het verkeer verboden weg én met een diplomatieke nummerplaat hoewel hij op dat moment daar geen recht meer toe had.

Toen Schmidt werd opgepakt, bleek hij in het bezit te zijn van een halve gram cocaïne. De ex-ambassadeur verklaarde het slachtoffer te zijn geweest van politieagressie.

Op het proces stelde zijn advocaat dat Schmidt het slachtoffer was van een "complot". Pierre-Dominique Schmidt werd in het najaar van 2007 uit zijn functie als ambassadeur ontheven. (TIP)