Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Karel De Gucht (Open Vld) heeft dinsdag gepleit voor een tussenkomst van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de grove gewelddadigheden in verschillende Afrikaanse regio's, met name in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

Volgens De Gucht zou het ICC niet alleen de leiders van de gewapende groeperingen die geweld gebruiken als oorlogsmisdadigers kunnen berechten, maar zich ook kunnen richten op zij die zich schuldig maakten aan herhaaldelijke geweldplegingen. Hij acht het mogelijk om "de sporen te onderscheiden die aantonen dat personen een heel traject van geweldplegingen aflegden." Voor dergelijke dossiers "is het mogelijk om behandeld te worden door het ICC."

In de statuten van haar jurisdictie staan systematische geweldplegingen immers omschreven als misdaden tegen de menselijkheid, herinnerde de commissaris. Wanneer het gaat om individuele gevallen kunnen die teruggestuurd worden naar de Congolese rechtsinstanties. Voorts pleitte De Gucht ook voor het gebruik van DNA-testen om de schuldigen te kunnen identificeren. (TIP)