Donderdag
B-Cargo, de goederenafdeling van de NMBS, zal tegen het einde van het jaar in ons land de degens moeten kruisen met vijf concurrenten. Foto: © VUM

Bij de onderhandelingen tussen vakbonden en de directie van de NMBS in het dossier rond de vrachtafdeling B-Cargo zijn nieuwe moeilijkheden gerezen. Vakbondsman Jos Digneffe (ACOD) heeft naar eigen zeggen maandag de onderhandelingstafel kwaad verlaten en wil tegen donderdag een dossier op tafel zien "waarover te praten valt, iets concreet".

"Donderdag is voor de directie de dag van de laatste kans om nog ergens mee over de brug te komen", aldus Digneffe. "Gebeurt dat niet, dan verwacht ik het ergste, dan maak ik me ongerust. Ik zal dan opnieuw de onderhandelingstafel verlaten en mijn achterban raadplegen."

Nieuwe acties zoals een staking zijn volgens de vakbondsman dan niet uit te sluiten. De ACOD-er vindt dat de vakbonden geen bocht van 180 graden moeten maken, om dan te merken dat daar niets tegenover staat. Digneffe wil tegen donderdag een document waarin een scenario voor een "handling company" uitgewerkt is.

De onderhandelingen over een herstructurering bij B-Cargo (nu NMBS Logistics, nvdr) slepen al maanden aan. Uit onvrede met de gang van zaken en de vrees voor een scenario ABX-bis, werd er op 5 november gedurende 24 uur gestaakt bij het spoor. De actie was een initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront.