De meeste gemeenten gaan hun tarieven van de aanvullende belastingen in 2010 stabiel houden. Dat meldt de VVSG dinsdag in haar wekelijkse nieuwsbrief.

In het Lokaal Pact dat de gemeenten in het voorjaar van 2008 met de Vlaamse overheid afsloten, stond dat in ruil voor een gedeeltelijke schuldovername de gemeenten hun belastingen in 2009 niet zouden verhogen. Gevreesd werd dat dit vanaf 2010 wel zou gebeuren, maar, ondanks de moeilijke financiële situatie, lijken de tarieven toch vrij stabiel, meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Dat blijkt uit gegevens van 206 van de 308 Vlaamse gemeenten die de VVSG heeft verzameld.

Toch zijn er in 2010 wel wat meer belastingverhogingen dan dit jaar. Voor de aanvullende personenbelasting (APB) is er in drie gevallen een stijging van de aanslagvoet en is er op zes plaatsen een daling.

De overige gemeenten houden hun tarief gelijk. Voor 2009 was er voor de APB maar één stijging en elf belastingdalingen.

Het gemiddelde APB-tarief bedraagt dit jaar 7,17 procent. Voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OV) is er momenteel in negen gemeenten een hoger tarief (2009: één) en op twee plaatsen een lagere aanslagvoet (2009: acht). De gemiddelde OV bedraagt momenteel 1.333 opcentiemen.