De socialistische en groene fractieleiders in het Europees Parlement hadden liever de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Raad zien worden dan Herman Van Rompuy.

"Ik zou een combinatie van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Raad en Massimo D'Alema als hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid geprefereerd hebben", zo verklaarde de socialistische fractieleider Martin Schulz dinsdag in Straatsburg. Zijn groene collega Daniel Cohn-Bendit stak evenmin zijn voorkeur voor Juncker onder stoelen of banken.

Dat de Luxemburger naast de functie greep, dicht Cohn-Bendit toe aan een veto van Frankrijk. "Wat Van Rompuy betreft, zeg ik: we zien wel", zei de fractieleider. Cohn-Bendit had ook weinig genade voor de benoeming van Catherine Ashton tot hoge vertegenwoordiger. "Het is abnormaal dat een Britse die post krijgt, terwijl Groot-Brittannië tegen een Europees buitenlands beleid gekant is", stelde hij.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie verkozen vorige donderdag de Belgische premier Herman Van Rompuy tot vaste voorzitter van de Europese Raad voor een periode van 2,5 jaar. Zijn aanstelling moet niet bekrachtigd worden door het Europese halfrond. (TIP)