De Commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer heeft unaniem het akkoord goedgekeurd dat de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben afgesloten over het overmaken door luchtvaartmaatschappijen van de gegevens van hun passagiers aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Vorige week nog raakte het wetsontwerp dat terzake voorlag niet door de commissie. Een wisselmeerderheid besliste eerst het advies te vragen van de privacycommissie. De vraag daarvoor kwam van Groen!/Ecolo en werd gesteund door de socialisten, de liberalen onthielden zich.

Maandag hoorde de commissie vertegenwoordigers van de privacycommissie. Die kwamen uitleggen dat als de overeenkomst tussen Europa en de VS voor problemen kan zorgen, er beter een tekst wordt opgesteld die zegt wat men in zo'n geval kan doen.

Momenteel dragen de luchtvaartmaatschappijen al gegevens van hun passagiers over, maar zonder dat daar enig wettelijk kader voor bestaat. De maatschappijen willen dat er een evaluatie van het systeem komt. (TIP)