BRUSSEL - Gisteravond hebben er zich in het centrum van Brussel rellen voorgedaan met jongeren. Daarbij zijn een café en verschillende wagens in brand gestoken, zo melden de lokale brandweer en politie. Aanleiding was het overlijden van een man in de gevangenis van Vorst zijn.

De man, een 25-jarige verdachte van verschillende autodiefstallen, zat in voorhechtenis en verbleef in een isoleercel. Omdat hij onrustig was, kreeg hij kalmeermiddelen toegediend.

Toen cipiers enkele uren later gingen kijken, troffen ze de man levenloos aan. Dat gebeurde zondag maar het nieuws raakte pas gisteravond bekend en het leidde tot onlusten in het centrum. Aan de Zuidlaan staken een vijftigtal jongeren van Noord-Afrikaanse origine omstreeks 21.00u een café en enkele wagens in brandtussen de Marollenwijk en het Anneessensplein.

De politie moest massaal ter plaatse komen om de gemoederen onder controle te houden. Rond 23.00u moest de brandweer echter opnieuw uitrukken omdat er in de Loofstraat een wagen in brand was gestoken.

Tien personen werden opgepakt maar niemand werd gerechtelijk aangehouden. Philippe Close, de kabinetschef van de Brusselse burgemeester, herinnerde eraan dat er geen rellen waren tussen de politie en de jongeren en dat er geen grote samenscholingen waren, maar dat het slechts ging om geïsoleerde incidenten.

Dinsdagavond ontmoeten de gemeentelijke vertegenwoordigers van de Marollen de jongeren om naar hun grieven te luisteren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig