Minstens één maar mogelijk vijf militairen staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op een kieslijst van het Vlaams Belang. Dit blijkt uit een rondvraag van De Morgen.
Op het kabinet van Defensie klonk het dat het nog te vroeg was voor precieze cijfers. Alle kieslijsten moesten zaterdag binnen zijn. Sinds mei mogen militairen een lokaal politiek mandaat opnemen.

De Franstalige socialisten, waartoe ook defensieminister André Flahaut behoort, hebben zich daar jarenlang tegen verzet. Net om te vermijden dat militairen op dergelijke lijsten zouden voorkomen. De legerleiding zit duidelijk verveeld met de VB-militairen. Daar leeft al langer het gevoel dat de verkiesbaarheidswet hen willens nillens door het strot is geramd, aldus nog De Morgen.

Elke handeling die onverenigbaar is met de staat van militair, kan evenwel aanleiding geven tot een tuchtprocedure. De vraag is welke handelingen onverenigbaar zijn met het beroep van militair. Kan een militair die bij zijn aanstelling getrouwheid zweert aan de koning, de grondwet en de wetten van het Belgische volk, op een lijst staan van een partij die tegen het koningshuis ageert en België wil laten barsten, vraagt de krant zich af.