Schumacher wint GP F1 Italië en stopt ermee
Foto: ap
MONZA - De Duitser Michael Schumacher (Ferrari) deed zondag een gouden zaak: de zevenvoudige wereldkampioen won zondag de Grote Prijs van Italië, de vijftiende race in het wereldkampioenschap Formule 1, en zag de Spaanse WK-leider Fernando Alonso (Renault) met motorpech uitvallen. Na de race werd officieel bekendgemaakt dat Schumacher (37) eind dit seizoen met racen stopt.
Schumacher stak op het thuiscircuit van Ferrari zijn 90e Grote Prijs op zak voor tienduizenden uitzinnige tifosi. De Fin Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes), zijn opvolger bij Ferrari, finishte op 8 seconden als tweede, de Pool Robert Kubica (BMW-Sauber) op 26 seconden als derde. Voor de Pool, die voor het eerst op het podium stond, waren het ook zijn eerste WK-punten.

Regerend wereldkampioen Alonso viel uit op minder dan tien ronden van het einde, toen hij in derde positie rondreed. Eensklaps zag hij zijn voorsprong van 12 WK-punten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Giancarlo Fisichella kon Renault wel nog de 5 punten van de vierde plaats bezorgen. De Braziliaan Felipe Massa (9e) slaagde er niet in om WK-punten te scoren, omdat hij in de slipstream van de rokende wagen van Alonso zijn wagen beschadigde en opnieuw de pits inmoest. Toch pakte de Scuderia de koppositie in het constructeurskampioenschap over van Renault (168-165).

Räikkönen verzilverde bij de start zijn ’pole’ en bleef Schumacher voor. Alonso vertrok als tiende en won meteen drie plaatsen, in de tweede ronde stak hij ook nog Heidfeld voorbij. Michael Schumacher kwam dankzij een goed geplande eerste pitsstop aan de leiding en liet die niet meer los, ook niet tijdens zijn tweede passage in de stands.

Schumacher blijft bij Ferrari

Schumacher wordt bij Ferrari na dit seizoen vervangen door de Fin Kimi Räikkönen, die zondag overigens tweede eindigde. De huidige piloot van McLaren-Mercedes onderschreef bij de Scuderia een contract tot eind 2009. Hij wordt er ploegmaat van de Braziliaan Felipe Massa, die zijn contract tot eind 2008 verlengde.

Michael Schumacher debuteerde als F1-rijder voor de renstal Jordan tijdens de Grote Prijs van België op 25 augustus 1991. De GP van Brazilië op 22 oktober 2006 wordt zijn laatste optreden. Hij zal dan precies zestien seizoenen en 250 Grote Prijzen gereden hebben. Voorlopig staat zijn zegeteller op 90.

Schumacher zal wel voor Ferrari blijven werken. ,,Op het einde van het jaar zullen wij zoals gewoonlijk de organisatie ons nieuw team voorstellen en dus ook de nieuwe rol die Michaël daarin zal spelen'', aldus Ferrari.

,,Ik ben zeer tevreden dat de samenwerking van Schumacher met Maranello, weliswaar onder een andere vorm, zal worden verdergezet'', zo verklaarde de voorzitter van Ferrari, Luca di Montezemolo.

,,Dit was een belangrijke beslissing voor zijn toekomst'', vindt zijn manager Willi Weber. ,,Hij heeft lang nagedacht alvorens de knoop door te hakken. Hij heeft in zijn leven heel wat correcte beslissingen genomen, en dit is er opnieuw zo een. Hij heeft nog een toekomst bij Ferrari. We blijven tot de familie horen.''

,,Dit is heel moeilijk voor mij'', aldus Ferrari-teambaas Jean Todt. ,,Ik vind dit een heel bittere pil. Zijn motivatie, loyauteit, hij is gewoon een groot mens en een goed piloot. Het is ook een beloning om deze beslissing te kunnen nemen. Michael zal tot de familie van Ferrari blijven behoren.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig