Annan maakt wellicht einde aan Israëlische blokkade
Foto: afp
ALEXANDRIE - Volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan kan de Israëlische blokkade van Libanon binnen de 48 uur opgeheven worden. Dat zei hij dinsdag op een persconferentie in Egypte.
,,We werken allen erg hard en met een beetje goede wil en redelijkheid zouden we in staat moeten zijn om de kwestie de komende 48 uur op te lossen'', klonk het.

Annan bemiddelt ook nog tussen Israël en de Hezbollah om de twee op 12 juli ontvoerde Israëlische militairen vrij te krijgen. Zowel de Hezbollah als Israël zou om de hulp van Annan hebben gevraagd, meldt zijn woordvoerder.

Dit zou betekenen dat Israël voor het eerst publiekelijk zijn goedkeuring hecht aan indirecte contacten met de Hezbollah. Beide partijen weigerden op de bekendmaking te reageren.

De positie van de Hezbollah is dat de Israëliërs worden vrijgelaten in ruil voor Arabieren die in Israël vastzitten. Israël eist een onvoorwaardelijke vrijlating van de militairen.

De ontvoering van de militairen was voor Israël aanleiding tot het 34 dagen durende offensief tegen de Hezbollah in Libanon.