Afvalfactuur Vlaamse bedrijven bedraagt gemiddeld 890.000 euro
Foto: © belga
BRUSSEL - De jaarlijkse afvalkosten van een Vlaams bedrijf bedragen gemiddeld 890.000 euro en kunnen oplopen tot meer dan 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondvraag bij een 75-tal bedrijven in 20 sectoren in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Bedrijven onderschatten hun afvalkosten zwaar, waarschuwt de OVAM.
Dat schrijft De Tijd maandag. De meeste bedrijven beschouwen de factuur voor de ophaling en de verwerking als de enige echte afvalkosten.

Onterecht, zegt OVAM. Die factuur maakt slechts 13 procent uit van de totale afvalkosten. ,,Wat ondernemers betalen voor afvalverwijdering is slechts het topje van de ijsberg''. De jaarlijkse afvalkosten variëren van 20.000 euro tot meer dan 7,5 miljoen euro. Meer dan de helft bestaat uit materiaalverliezen en een derde zijn fabricagekosten die niet geleid hebben tot een verkoopbaar product.

,,Verspilde grond- en hulpstoffen die bij het afval terechtkomen, verloren productiewaarde en kosten van de interne afvalinzameling en -opslag zijn verliesposten die tot tien keer duurder zijn dan de bekende ophalings- en verwerkingskosten'', berekende OVAM.