Historicus zette landing van geallieerden in Normandië op helling
De landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944, een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, was bijna in gevaar gebracht door de loslippigheid van een bekend Brits militair historicus, Basil Liddell Hart. Dat blijkt uit documenten die maandag worden vrijgegeven.
Volgens die documenten zou kapitein Liddell Hart details hebben opgevangen van het plan voor de landing van de Geallieerden, ook bekend onder de codenaam "operation Overlord", en hij zou hierover openlijk hebben gediscussieerd met Londen. De MI5 vernam dat Liddell Hart op de hoogte was van het bestaan van operatie Overlord nadat hij aan regeringsmedewerker Duncan Sandys had verteld dat hij "ernstige twijfels" had over het plan tijdens een lunch op 10 maart 1944.

Op dat ogenblik ging men ervan uit dat het plan enkel bekend was bij een handvol toplui van de geallieerden. Liddell Hart kwam er uiteindelijk zonder sancties van af, maar de historicus werd onder toezicht geplaatst en al zijn telefoontjes en brieven werden onderschept.(KET)