Verschillende organisaties, waaronder de Liga voor Mensenrechten, de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de Orde van Vlaamse Balies, hebben de website www.bewaarjeprivacy.be gelanceerd en een bijhorende petitie tegen de Belgische omzetting van de Europese databewaringsrichtlijn. Dat meldden de organisaties maandag.

De richtlijn, die binnenkort zou worden omgezet in Belgisch recht, verplicht telecomoperatoren en internetproviders om verkeers- en locatiegegevens te bewaren zodat die beschikbaar zijn in de strijd tegen terrorisme en ernstige criminaliteit.

Ook zal de burger zelf moeten opdraaien voor de kosten van de controle. Hetzij door verhoogde abonnementsgelden bij operatoren en providers, hetzij door zijn belastingbijdrage als de overheid beslist om operatoren en providers hiervoor te vergoeden.

De organisaties klagen niet alleen de schending van het recht op privacy aan, maar ook de aantasting van het beroepsgeheim van artsen, advocaten en het bronnengeheim van journalisten.

Ook zou de noodzaak van een algemene bewaarplicht noch op Europees, noch op Belgisch vlak aangetoond zijn en zouden tal van experts erop wijzen dat een algemene bewaarplicht in de praktijk geen garantie biedt tegen terreur of criminaliteit. (VKB)