Het Franse GDF Suez verwacht dat er binnenkort een akkoord gevonden wordt over de bijdrage die het Franse concern in 2009 aan België zal betalen voor het langer openhouden van de Belgische kerncentrales. Dat zei de topman van GDF Suez, Gérard Mestrallet, in een interview met Le Figaro.

Er wordt nog altijd overlegd, aldus Mestrallet. GDF Suez tekende vorige week een overeenkomst met de Belgische regering over de nucleaire rente naar aanleiding van het langer openhouden van de kerncentrales.

Het akkoord slaat op de nucleaire rente die de Fransen tot de kernuitstap in 2025 zullen moeten betalen. Van 2010 tot en met 2014 gaat het om een bedrag tussen 215 en 245 miljoen euro. Voor de jaren nadien moet een opvolgingscomité het bedrag vastleggen. De discussie die nog loopt over de bijdragen die de energiereus voor 2008 en 2009 moet betalen, maakt geen deel uit van het akkoord.

Mestrallet liet in Le Figaro ook weten dat GDF Suez geen kandidaat is om het elektriciteitsdistributienet van Electricité de France (EDF) in Groot-Brittannië te kopen. EDF stelde dat net in oktober te koop. Het hoopt er meer dan 4 miljard euro voor te krijgen om zo zijn schulden te kunnen verminderen.