,,Schaf Senaat, provincies en monarchie af''
Foto: © FRANCOIS LENOIR

Luckas Vander Taelen, Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator voor Groen!, vraagt aan premier Van Rompuy om de staat te moderniseren en overbodige instellingen af te schaffen, met name de Senaat, de provincies en de monarchie. Hij doet dat in een brief aan de premier op de opiniepagina's van De Standaard op maandag.

Vander Taelen grijpt de debatten over de begroting aan als aanleiding voor zijn brief. Van de hele regering kwam enkel staatssecretaris Wathelet naar de Senaat om naar de opmerkingen van de senatoren te luisteren en de begroting te verdedigen.

"De Senaat mag dan wel een interessante reflectiekamer zijn, waar hoogstaande debatten de regel zijn, maar we weten allebei dat dit allemaal heel erg veel geld kost en eigenlijk niet meer nodig is in het democratisch proces", schreef Vander Taelen.

De senator noemde in één adem de provincies als instellingen die veel geld kosten, overbodig geworden zijn en dus beter afgeschaft worden. Tot slot gaf Vander Taelen aan dat het nut van de monarchie hem ontgaat. Hij verwees naar de Amerikaanse president Obama, die tegelijk regeringsleider en staatshoofd is. (VKB)