Daders die een school of zoals Kim De Gelder een kinderkribbe binnendringen met als doel er een bloedbad aan te richten, moeten onmiddellijk worden uitgeschakeld. Lokale agenten moeten daar beter worden op voorbereid. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Een werkgroep gaat in opdracht van het Vast Commissariaat voor de Lokale Politie (VCLP) onderzoeken of de tactische opleiding van politie-inspecteurs moet worden aangepast. "Want vroeg of laat worden we er toch weer mee geconfronteerd", zo luidt het. Nu is het meestal zo dat de lokale politie de toestand moet trachten te "bevriezen" in afwachting van de speciale eenheden van de federale politie.

Het VCLP, dat zich baseert op een grondige evaluatie van de steekpartij in de kinderkribbe in Dendermonde en op een onlangs bijgewoonde internationale studiedag over "school shooting" in het Nederlandse Zwolle, wil dat alle politiediensten in ons land beter worden voorbereid om in dergelijke crisissituaties snel en efficiënt te kunnen optreden. Dat betekent in de praktijk de dader uitschakelen.

Bij schietpartijen op een Duitse, Finse en een Canadese school bleek in het verleden dat tijdverlies mensenlevens kostte. (VKB)