Van de vijftig meest voorkomende valse software wordt 93 procent bewust door gebruikers gedownload en geïnstalleerd. Dat blijkt uit een rapport dat Symantec, leverancier van informatiebeveiliging, maandag bekendmaakte.

Cybercriminelen spelen succesvol in op de onzekerheid en angst van internetsurfers om hun valse beveiligingssoftware of zogenoemde "scareware" verkocht te krijgen. Om nietsvermoedende surfers ertoe aan te zetten om valse software te installeren, plaatsen ze vaak knipperende, online advertenties die knap inspelen op de schrik van internetgebruikers.

Dat die bange gebruikers maar al te graag beveiligingssoftware die hun voorgeschoteld wordt, willen downloaden, bewijzen de cijfers van Symantec. Volgens het onderzoek, dat tussen juli 2008 en juni 2009 liep, is namelijk 93 procent van de vijftig meest frequente valse software bewust aangeklikt. Behalve geld verliezen gebruikers op die manier dikwijls ook persoons- en creditcardgegevens. Bovendien vervangt of verslechtert bedrieglijke beveiligingssoftware de bestaande computerbescherming.