Faillissement DSB kost 1.300 mensen hun job
Foto: rr

De rechtbank in Amsterdam heeft de Nederlandse bank DSB maandagochtend failliet verklaard. Voor 1.300 werknemers van DSB Bank betekent dit meteen het einde van hun dienstverband. Ook het depositogarantiestelsel is met het faillissement in werking getreden.

Het faillissement was bijna onvermijdelijk na het afhaken van overnamekandidaat Lone Star, en de weigering van het Nederlandse ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) om een nieuw plan voor een doorstart te steunen. Vrijdag had de  rechtbank DSB nog een weekend de tijd om overeenstemming te bereiken met de Amerikaanse kandidaat-overnemer. De rechter komt nu tot de conclusie dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en "dat daarop nu geen uitzicht meer is".

Volgens de rechtbank blijkt uit berichten van het bestuur van DSB en de bewindvoerders aan de rechtbank dat onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat Lone Star niet zijn geslaagd.

"Ook 'plan B' blijkt niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en de vereiste medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd", aldus de rechtbank in een verklaring.   Voor dat 'Plan B' had DSB 100 miljoen euro steun nodig van Minister van Financiën Bos. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.

Personeel

Van de 2.000 DSB-werknemers kunnen er 700 nog even aan het werk blijven, zei vakbond De Unie vandaag bij het hoofdkantoor van DSB in Wognum.

 "Er zijn nog gebouwen te onderhouden en ICT-systemen moeten worden ontrafeld", aldus Hofland. "Daarnaast zijn er nog kredietportefeuilles die kunnen worden doorverkocht." 

 DSB betaalt de salarissen over oktober nog zelf uit. Het resterende inkomen voor november, waar mensen afhankelijk van hun opzegtermijn nog recht op kunnen hebben, wordt door een uitkeringsinstantie betaald. 

Ook het Nederlandse depositogarantiestelsel is vanochtend in werking gesteld voor rekeninghouders van DSB, zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt.

 Het depositogarantiestelsel vergoedt onder bepaalde voorwaarden tegoeden op betaal- en spaarrekeningen tot een maximum van 100.000 euro per persoon. Tegoeden worden eerst verrekend met eventuele schulden zoals leningen of een hypotheek.

 De bedoeling is volgens DNB om het grootste deel van de aanvragen nog voor de kerstdagen uit te keren.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig