Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verloor dinsdag een schaakwedstrijd tegen Garry Kasparov. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx en N-VA-voorzitter Bart De Wever moesten hun meerdere erkennen in de Russische grootmeester. Zij waagden samen met zeventien CEO's en zes leerlingen uit het basisonderwijs hun kans tijdens het schaaktornooi "Your Next Move" in Lint.

Dat tornooi werd al voor de derde keer georganiseerd door Inge Geerden (CV Warehouse), Gabriel Fehervari (Alfacam) en Jan Callewaert (Option). Zij willen de schaaksport promoten bij kinderen tussen 6 en 12 jaar.

 "Door te schaken ontwikkelen kinderen essentiële vaardigheden", vertelt Inge Geerden. "Het zet hen aan om snel, strategisch en onder druk te denken en te handelen. Dat komt erg goed van pas in het onderwijs en in een latere professionele carrière. Bovendien willen we op die manier de zin voor ondernemerschap bijbrengen bij kinderen en jongeren."

Gouverneur Berx hield het anderhalf uur vol. Peeters moest zich na iets meer dan twee uur en 22 rondes gewonnen geven. Bart De Wever rondde vlot de kaap van 2,5 uur. (DWM)