VN nemen resolutie over beëindigen geweld Israël-Hezbollah aan
Foto: belga/afp
NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag unaniem een resolutie aangenomen die een eind moet maken aan het geweld tussen Israël en de Libanese guerrillabeweging Hezbollah.
Eerder op de dag waren de Verenigde Staten en Frankrijk het na dagenlang onderhandelen eens geworden over de tekst van de resolutie, die een bestandsovereenkomst inhoudt en voorziet in de stationering van vijftienduizend VN-soldaten, die het Libanese leger moeten helpen Zuid-Libanon nadat Israël zich heeft teruggetrokken onder zijn controle te krijgen. De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zich achter de resolutie geschaard.

De in zorgvuldige bewoordingen opgestelde resolutie biedt de beste kans op vrede, na ruim vier weken van geweld waarbij meer dan achthonderd doden zijn gevallen, de infrastructuur van Libanon is verwoest en de spanningen in het Midden-Oosten zeer hoog zijn opgelopen.

Om met een werkbare overeenkomst voor de dag te komen heeft de Veiligheidsraad, die de afgelopen weken meer dan eens gebrek aan daadkracht is verweten, een aantal belangrijke eisen van zowel Israël als Libanon genegeerd. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei in een toespraak voor de stemming dat honderden miljoenen mensen in de hele wereld zijn frustratie deelden dat het zo lang heeft geduurd voor de Veiligheidsraad iets deed. Volgens Annan is het vertrouwen in het gezag en de integriteit van de Veiligheidsraad daardoor ernstig geschaad.

Zowel de VS, Frankrijk als Groot-Brittannië was bij de stemming vertegenwoordigd door zijn minister van buitenlandse zaken, wat het belang van de resolutie extra onderstreepte.

"Bij een overeenkomst als deze is het niet mogelijk dat iedereen alles krijgt wat hij wil", zei de Britse minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett voor de stemming. ,,De vraag is: heeft iedereen genoeg om zich eraan te houden en om het te kunnen uitvoeren?''

Israël zal ondanks bezwaren van Libanon defensieve operaties mogen blijven uitvoeren en naar een oplossing voor het conflict om het omstreden gebied Chebaa Farms zal op een later tijdstip worden gezocht. De Israëlische wens dat de VN-vredesmacht UNIFIL, die sinds 1978 in Zuid-Libanon is gestationeerd, wordt vervangen door een volledig nieuwe multinationale troepenmacht wordt niet uitgevoerd. In de resolutie wordt niet opgeroepen tot de vrijlating van Libanese gevangenen door Israël en evenmin wordt de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen geëist. Hoewel in de resolutie wel de noodzaak wordt benadrukt van de vrijlating van de twee Israëlische soldaten wier gevangenneming op 12 juli door de Hezbollah de opmaat vormde tot het geweld, wordt hun vrijlating niet genoemd in de lijst van maatregelen die geboden zijn om een permanent bestand mogelijk te maken.

Twee elementen vormen de kern van de resolutie: de onmiddellijke beëindiging van het geweld en de hierboven genoemde lijst met maatregelen die een permanent bestand en een langetermijnoplossing mogelijk moeten maken. Daartoe moet er een nieuwe bufferzone in Zuid-Libanon komen waar de Hezbollah niets te zoeken heeft en waar het Libanese leger en VN-troepen worden gestationeerd. De huidige VN-vredesmacht UNIFIL zal worden uitgebreid tot maximaal 15.000 manschappen. Momenteel zijn dat er tweeduizend. Zuid-Libanon werd al enige jaren beheerst door de Hezbollah toen Israël vorige maand na het begin van zijn offensief delen ervan bezette. Een andere maatregel vormt de reeds in eerdere VN-resoluties geëiste ontwapening van de Hezbollah.

In het belang van Libanon

De resolutie die de VN-Veiligheidsraad goedkeurde om een einde te maken aan de vijandigheden tussen de Hezbollah en Israël is in het belang van Libanon. Dat heeft de Libanese premier Fouad Siniora zaterdag verklaard. "Resolutie 1701 is in het belang van Libanon", zei Siniora aan journalisten kort voor een vergadering waarop de Libanese regering zich zal uitspreken over de tekst die vrijdag eenparig werd goedgekeurd door de Veiligheidsraad.

"Als deze resolutie iets bewijst, is het dat de ganse wereld Libanon heeft gesteund", aldus Siniora. Hij benadrukte dat Libanon tijdens de oorlog een diplomatieke oorlog heeft gevoerd. "En die zal tegen hetzelfde ritme blijven duren na de oorlog".

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig