Daags na het vertrek van een spaceshuttle van het Internationaal Ruimtestation ISS, heeft een onbemande Russische ruimtecargo zich woensdag succesvol vastgeklonken aan de spacemeccano, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. De koppeling verliep evenwel ongebruikelijk.

De onbemande Progress M-67 meerde om 13.12 uur Belgische tijd aan. Beide ruimteschepen vlogen aan zowat 28.000 km per uur. In tegenstelling tot de normale geplogenheden, gebeurde dit niet automatisch via het Kurs-systeem.

Een klein kwartier voor de koppeling diende gezagvoerder Gennadi Padalka van het ISS op handbesturing over te gaan. Na een rondje rondom het complex te hebben gedraaid, had de Progress immers niet de juiste oriëntatie ten opzichte van de koppelingskraag.

De Progress heeft 2,5 ton nuttige lading bij voor de zes vaste bewoners van het ISS, onder wie de Belgische astronaut Frank De Winne. De lading bestaat traditioneel onder meer uit voedsel, water, brandstof, persoonlijke spullen en geschenken, en uitrusting. (DWM)