Schwarzenegger roept 'fiscale noodtoestand' uit in Californië
Foto: ap
De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft de 'fiscale noodtoestand' uitgeroepen in de Amerikaanse staat. Dat gebeurt nadat Democraten en Republikeinen er niet in slaagden een begroting op te stellen voor het fiscale jaar 2009/2010, dat woensdag begon. Californië kampt met een begrotingstekort van meer dan 24 miljard dollar (17 miljard euro).

De ingrijpende maatregel betekent dat bepaalde openbare diensten in Californië voortaan elke eerste, tweede en derde vrijdag van de maand de deuren zullen sluiten, tot juni volgend jaar.

De betrokken ambtenaren zullen een evenredig deel van hun loon moeten inleveren, terwijl andere overheidsfunctionarissen de uitbetaling van hun loon opgeschort zien. Openbare instellingen als gevangenissen en ziekenhuizen ontsnappen aan de maatregel.

Met de fiscale noodtoestand probeert Schwarzenegger voldoende geld opzij te zetten voor de meest dringende uitgaven. Californië heeft voor die betalingsverplichtingen zowat 2,8 miljard dollar te weinig in kas, een bedrag dat tegen september tot 6,5 miljard zou kunnen oplopen.