Horner slaat dubbelslag in Ronde van Romandië
De Amerikaan Chris Horner (Davitamon-Lotto) heeft de tweede rit in de Ronde van Romandië gewonnen, over 171,2 km met vertrek en aankomst in Porrentruy. De 34-jarige Horner, die de leiderstrui overneemt van de Italiaan Paolo Savoldelli, haalde het met klein verschil voor de Duitser Jörg Jaksche en de Zwitser Alexander Moos.

Voor Davitamon-Lotto is het de tweede ritwinst op rij na de spurtzege van woensdag van de Australiër Robbie McEwen.

,,Ploeg lijkt herrezen"

Hoofdsponsor Marc Coucke van Davitamon-Lotto is opgetogen met de prestaties van zijn renners. ,,Ik had de afgelopen weken wat kritiek, maar wat de mannen nu presteren in Zwitserland is uitmuntend", vertelt hij.

,,Wij hadden in de rit van vandaag niet minder dan twee renners (Evans en Horner) mee in de vlucht. Het ploegenspel werd fantastisch gespeeld. Bovendien stak ook Wim Vanhuffel in een tweede groepje. De ploeg lijkt herrezen. Ook in de eerste rit in lijn was ons team prominent aanwezig in de wedstrijd. Zij zorgden ervoor dat alles netjes samenvloeide en McEwen rondde het toen schitterend af. Het zal moeilijk zijn om de gele leiderstrui van Horner tot het einde te verdedigen maar ik kan nu al stellen dat de Ronde van Romandië voor ons niet meer stuk kan", stelde Marc Coucke.

Beuchat en Loosli in de aanval

Het was de Zwitser Roger Beuchat die de eerste serieuze aanval opzette, dit na zestien kilometer koers. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van zijn landgenoot David Loosli. De verstandhouding bij dit duo was meteen perfect. Enkel de Fransman Christophe Moreau trachtte de kloof naar de leiders toe nog te overbruggen maar slaagde na een lange achtervolgingstocht niet in zijn opzet.

De twee Zwitsers boekten snel een voorsprong van 10:22. Door het werk van de Discovery Channel-ploeg van leider Paolo Savoldelli werd er aan die tijdsspanne geknaagd. De leiders verloren bovendien nog eens anderhalve minuut toen ze voor een gesloten overweg stonden.

Moreau zag zijn achtervolging gestaakt toen hij op 35 kilometer van de eindmeet gegrepen werd door een jagend peloton. Beuchat en Loosli werden voor de top van de Col de la Croix, met nog 17 kilometer te rijden tot de finish, eveneens gegrepen.

Horner solo

Het peloton spatte op die laatste beklimming van de dag totaal uit elkaar. Er vormde zich zo een kopgroep van veertien renners. Daarbij leider Paolo Savoldelli. Die zorgde er in de afdaling voor dat er zich twee groepjes van zeven renners vormden. In het eerste groepje trachtte eerst Cadel Evans de spurt te ontlopen. Daarna volgde zijn Davitamon-Lotto-teamgenoot Christopher Horner. Achter de Amerikaan vloeide alles samen zodat hij dertien achtervolgers in de rug kreeg, dit met nog vijf kilometer voor de boeg.

Horner perste er alles uit en kon met geringe voorsprong het zegegebaar maken voor Jorg Jaksche die nog net voor Alexandre Moos kon blijven. Morgen, vrijdag, rijden de renners van Bienne naar Leysin voor een tocht van 165 kilometer met aankomst bergop.