Italiaanse ex-minister trekt 45.000 stemmen in twijfel
Foto: Reuters
ROME - In Italië beweert voormalig minister Roberto Calderoli, lid van de rechts-populistische Liga Nord, dat het centrum-linkse blok tijdens de verkiezingen ten onrechte 45.000 stemmen kreeg toegewezen. Dat meldt de Italiaanse pers zondag.
Volgens de voormalige minister zouden 45.580 stemmen van de lijst van de Liga van de Lombardische Alliantie, dat deel uitmaakt van de coalitie van Romano Prodi voor de Kamer, niet aan hem mogen worden toegekend. Calderoli stelt dat de lijst slechts opkwam in een district in Lombardije, waardoor het niet kan meetellen op nationaal niveau.

In de Kamer beschikt de coalitie van Prodi amper over een voorsprong van 25.000 stemmen. "Die stemmen mochten niet worden opgenomen. Het Huis der Vrijheden (coalitie van Berlusconi) heeft dus een voorsprong van minstens 20.000 stemmen in de Kamer", aldus Calderoli.

Medestanders van Prodi zeggen dat de uitlatingen van Calderoli niet gefundeerd zijn en dat hij de de nederlaag niet wil toegeven. Calderoli moest in februari opstappen nadat hij een t-shirt droeg met een Mohammed-cartoon erop, wat leidde tot gewelddadige betogingen in Libië.