Tiener vermoord voor mp3-speler in Brussel-Centraal
Foto: herman ricour
BRUSSEL - Een tiener die gisteren in de hal van het centraal station van Brussel werd overvallen, is gisteravond in het Brusselse Sint-Pieter ziekenhuis overleden. Het slachtoffer was nog geen 18. Hij zat samen met een vriend op een muurtje te wachten op een vriendin die rond 16.30 uur met de trein zou aankomen.
Op dat moment was het heel druk in het station. Twee jongeren van Noord-Afrikaanse origine spraken hen aan. Aanvankelijk vroegen ze inlichtingen maar vervolgens doken ze naar de mp3-speler waarnaar de jongeman zat te luisteren. Beide vrienden probeerden de overvallers zonder geweld af te slaan.

Een van de overvallers haalde daarop snel een mes boven waarmee hij de eigenaar van de mp3-speler in de hartstreek raakte. Het 17-jarige slachtoffer werd gereanimeerd en naar het Sint-Pieter ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij omstreeks 21 uur dood verklaard.

Daders spoorloos

De twee daders vluchtten vervolgens in de richting van de Grote Markt en konden niet meer opgespoord worden. Het gerecht beschikt over een goede persoonsbeschrijving. Die werd gegeven door de vriend van het slachtoffer.

,,Ondertussen hebben zich ook al verschillende getuigen gemeld'', zegt substituut Wim De Troy van het Brusselse parket. ,,Omdat de feiten plaatsvonden tijdens het spitsuur vonden we eerst niet veel getuigen maar sindsdien zijn al een aantal mensen opgedoken''.

Mogelijk hebben de bewakingscamera’s van het Centraal Station de feiten ook gefilmd, aldus nog substituut De Troy. ,,Dit soort diefstallen gebeurt in Brussel bijna dagelijks'', gaf de parketmagistraat nog mee. ,,Helaas is het dit keer heel slecht afgelopen. We doen er alles aan om de daders zo snel mogelijk te vinden''.

,,Brussel-Centraal relatief veilig''

Wanneer men het aantal criminele feiten in Brussel-Centraal vergelijkt met het aantal personen dat er dagelijks gebruik van maakt, is het station ,,relatief gezien veilig''. Dat zegt Leen Uyterhoeven, woordvoerster van de NMBS-holding. Dagelijks passeren zowat 140.000 personen in het station.

,,Het is duidelijk dat er tussen die 140.000 mensen ook personen zijn met minder goede bedoelingen. Maar zelfs wat pickpockets betreft, springt Brussel-Centraal er in de cijfers niet uit'', zegt Uyterhoeven, die echter niet over cijfermateriaal beschikt. Elk feit is er uiteraard één teveel, ,,maar Brussel-Centraal heeft globaal gezien, zowel bij ons personeel als bij onze reizigers, een goede reputatie. Omdat alles op een vrij kleine oppervlakte geconcentreerd zit, is de sociale controle er ook vrij groot. Dat kan meespelen.''

,,Dit feit is uiteraard, gelukkig maar, zeer uitzonderlijk. Iets dergelijks is in het station nog nooit gebeurd'', aldus nog de woordvoerster.

Uyterhoeven wil geen andere onveiligere stations ,,stigamtiseren'' en wil niet zeggen waar het onveiligheidsprobleem het grootst is. Securail, de veiligheidsdienst van de spoorwegen, staat samen met de spoorwegpolitie in voor de bewaking van het station Brussel-Centraal. Beide patrouilleren regelmatig.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig