Ophokplicht kan eind april opgeheven worden
Als er in België geen enkel geval van vogelgriep wordt vastgesteld, zou de ophokplicht voor gevogelte tegen het einde van de maand april opgeheven kunnen worden. Dat verklaarde woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Pierre Cassart. De algemene ophokplicht werd op 1 maart in heel België ingevoerd.

,,Op dit ogenblik is er niets te signaleren, maar we moeten kijken hoe de ziekte zal evolueren", legt de woordvoerder uit. ,,De ophokplicht zal zeker nog niet deze week opgeheven worden. Maar als de situatie niet verandert, als er geen enkel geval wordt vastgesteld, zouden we tegen het einde van de maand april de ophokplicht kunnen opheffen", vervolgt Cassart.

Het FAVV beschikt niet over gegevens waaruit blijkt in welke mate de ophokplicht werd opgevolgd in België, maar de situatie is wel bevredigend. ,,Het is niet perfect, maar over het algemeen wordt de ophokplicht goed nageleefd. De laatste achttien dagen hebben we bijna geen oproepen meer gekregen over dat onderwerp", verklaart Cassart, die er aan toevoegt dat het Voedselagentschap wel waakzaam blijft.